sâmbătă, 1 august 2009

Pentru fumat- inchisoare!

Daca despre tutun se stie ca acum 6000 de ani era cultivat si folosit in scopuri religioase de indienii maia din America Centrala, apoi istoria trabucului nu a fost scrisa vreodata. Da, arheologii gasesc pe continentul american pipe pentru fumatul tutunului. Da, s-a stabilit ca indienii maia s-au raspindit pe tot teritoriul de astazi al Americii de Nord si de Sud. Da, practic toata populatia acestor teritorii deprinsese obiceiul de a fuma. Dar nici o dovada a faptului cind anume a aparut trabucul. De aceea, istoria trabucului dateaza din ziua cind Cristofor Columb a pasit pe pamintul amerucan- 12 octombrie 1492.

A inceput totul cu o greseala prosteasca si regretabila. Columb, ce tinea drumul spre India, din greseala a poposit in America. In schimb anume data de 29 octombrie trebuie insemnata pe veci in inimile fumatorilor din toatea lumea! In aceasta zi doi conchistadori ai lui Columb, au acostat la tarmurile Cubei, unde au dat de bastinasi fumind. Acestia au tras citeva fumuri cu bastinasii si chiar au adus citeva trabucuri in Spania, unde le-au fumat in public. Pentru aceaste isprava au fost inchisi pentru 3 ani. Dupa cum vedeti, asa numita "civilizatie" s-a opus tutunului. La scurt timp fumatul devine la moda pentru elita societatii de pe atunci: doar tutunul costa foarte mult.

In zilele noastre consumul de tutun la populatia adulta este în crestere, indiferent de starea sociala, constituind peste 46% printre barbati si peste 28% printre femei. In Moldova, la evidenta Institutului Oncologic se afla peste 2 mii de bolnavi cu cancer pulmonar. Cele mai frecvente cauze de deces prin boli atribuite fumatului sunt cancerul de buze, gura si faringe (92% la barbati si 61% la femei), cancerul pulmonar (90% - barbati si 79% - femei), cancerul de laringe (81% - barbati si 87% - femei), Medicii sustin ca cel mai periculos fumatul este pentru tinerii cu vârsta cuprinsa între 15-25 de ani. Expertii estimeaza ca un adolescent care fumeaza pâna la o vârsta mijlocie îsi scurteaza viata cu 24 de ani. În fiecare an, la 31 mai, este consemnata Ziua Mondiala a Fara Tutun. Anual, la nivel global, sunt înregistrate circa 5 milioane de decese premature atribuite consumului produselor de tutun.

Incepe cu tine, spune STOP fumatului. Societatea are nevoie de tine viu, familia are incredere in tine, nu-ti scurta firul vietii. Tu poti sa fii un exemple frumos pentru copii tai!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu