duminică, 3 mai 2009

Violenta in familie

In societatea noastra fenomenul violentei in familie este putin constientizat. Desi majoritatea recunosc ca exista aceasta problema, ea este perceputa in mod diferit.
In acest context, a fost realizat un sondaj vizavi de aceasta problema. Interlocutorii au fost rugati sa raspunda la intrebarea: Ce inseamna violenta in familie?

Liuba: "Violenta in familie inseamna atitudinea agresiva a parintilor manifestata fata de copii. Aceasta se intimpla atunci cind acestora nu le sint respectate drepturile, nu li se cere parerea. Relatiile violente dintre sot si sotie influenteaza foarte mult copiii."

Ludmila: "Unii parinti sint violenti cu copiii lor. Aceasta cred ca e violenta in familie. Dar, se poate vorbi despre violenta atunci cind sotul ofenseaza sotia si aceasta se rasfringe negativ asupra copiilor."

Ion: "Eu consider ca violenta in familie e atunci cind parintii maltrateaza copiii".
Si doar 2 din cei 7 participanti la sondaj, Valentin de 48 de ani si Iulia de 22 de ani, cred ca violenta in familie e atunci cind relatiile dintre sot si sotie sint tensionate, stresante si cu consecinte tragice pentru copiii lor.

Valentin: "E o problema cind unul din soti domina in relatie si ia de unul singur deciziile care ii priveste pe toti membrii familiei. Eu cred ca in familie trebuie sa existe o armonie, iar sotul si sotia urmeaza sa participe la luarea deciziilor, la rezolvarea tuturor problemelor de comun acord. Fiecare trebuie sa fie liber sa-si expuna liber opinia."

Iulia: "Violenta in familie... Cind sotul isi bate sotia sau copiii."
Ina Poustovan, psiholog, lector universitar: Prin termenul de violenta se intelege orice act agresiv sau orice abuz emotional, fizic, sexual aplicat asupra unei persoane. In familie se pot manifesta diferite tipuri de violenta: violenta fizica si violenta psihologica. In categoria de violenta fizica se refera orice atac asupra unei persoane. Violenta psihologica este un tip de violenta indirecta care influenteaza si discrimineaza victima ca atare, si se manifesta prin sarcasm, ironie, luare in deridere, atacind imaginea de sine si personalitatea individului. Violenta psihologica poate avea urmari mai grave decit cea fizica. De ce? Pentru ca durerea fizica se trateaza, cea psihologica - e cu consecinte de lunga durata.
In continuare interlocutorii au fost intrebati ce cred ei despre actualitatea acestei probleme.

Ion si Olga nu stiu cit de actuala este problema. Liuba, Valentin, Ludmila si Iulia au sustinut ca violenta in familie este o problema foarte actuala in societatea noastra.

Liuba: "Cred ca este foarte actuala. Multe casatorii acum sint incheiate din interes, sotii nu se iubesc si, de regula, de aici apare violenta in familie."

Valentin: "Cred ca este destul de actuala, in deosebi in mediul rural. De multe ori, problema apare din cauza ca sotul se comporta ca un adevarat despot: sotia este batuta, este injosita, ea nu poate sa se implice nemijlocit in rezolvarea problemelor care apar in familie..."

Ludmila: "Este foarte actuala. Am auzit multa lume discutind despre aceasta problema. Trebuie sa facem ceva pentru a o stopa."
Dna Ina Poustovan, in baza datelor obtinute in cadrul studiului efectuat in 2002 in Republica Moldova, sustine ca problema este una grava la noi in tara, fapt recunoscut de participanti.

Ina Poustovan: Conform studiului din anul 2002, s-a observat ca atit femeile, cit si barbatii recunosc ca la noi in republica exista fenomenul violenta in familie. Pe de alta parte, mai des ca victima a violentei apare femeia: din 100 de cazuri in 94-95 de cazuri victima este femeia, si doar in 5-6 cazuri - barbatul. Ceea ce m-a mirat este ca barbatii considera ca exista violenta, dar ei nu cred ca bataia/loviturile sau amenintarile sint acte violente. Din ce motiv? Eu explic aceasta prin faptul ca violenta este atit de mult implantata in cultura si mentalitatea noastra, incit noi ne-am obisnuit sa nu putem face diferenta intre un comportament violent si nonviolent.

Cauzele violentei

Sărăcia, şomajul şi resursele financiare limitate ale populaţiei, reprezintă elementele definitorii, ce generează deseori situaţii de abuz în familie. Aproximativ 76% din respondenţi au evidenţiat sărăcia şi situaţia materială nefavorabilă a familiei ca una din cele mai frecvente cauze ce duc la violenţă. Lipsa locului de muncă de asemenea e considerată a fi una din cauzle majore ce provoacă situaţii de abuz a femeii si copiilor in cadrul familiei.
Cu toate că o bună parte din femei au recunoscut că, cazurile când soţul vine acasă în stare de ebrietate sunt rare, totuşi 70% - văd problema consumului de alcool, drept o cale directă spre violenţă.

2 comentarii:

  1. Sunt unul dintre organizatorii Intalnirii bloggerilor evanghelici care va avea loc sambata. Ne-ar placea sa participi. Nu am gasit in pagina asta emailul tau. Te rog trimite-mi tu un email la adresa voiculesti at gmail punct com ca sa iti dau toate detaliile sau intra pe rouavietii.ro/2009/04/16/what-would-jesus-post-intalnirea-bloggerilor-evanghelici . Gasesti acolo detaliile despre intalnire si inscriere la eveniment

    RăspundețiȘtergere
  2. Cauzele violetnei: lipsa de edcatie ... iar celelalte sunt dupa.

    RăspundețiȘtergere