vineri, 3 aprilie 2009

Grigore Vieru... parcă tot viaţa ar alege-o

...arta lui Grigore Vieru nu se defineşte. Ea cucereşte prin descoperirea neaşteptată a poeziei în spaţiul dinlăuntrul tău şi bucuria înflorită încălzeşte şi mîngîie sufletul, lumina vederii tale sporeşte şi vezi gîndurile pe care nu le-ai văzut niciodată şi ţi se deschide frumuseţea care te salvează de obişnuinţa de a nu vedea misterul lumii...”

Grigore Vieru e poetul ideilor dominate în conştiinţa noastră naţională, pe care o exprimă artistic şi o îmbogăţeşte cu sufletul său plin de roua dimineţii. E un poet cu roade dulci pentru fiecare, mereu sensibil la freamătul inimii şi la zbuciumul timpului.

Am putea zice că Grigore Vieru e poetul epocii noastre, al neamului nostru, în creaţia sa fiind reflectate trăsăturile caracteristice ale specificului nostru naţional.

Pentru Vieru, copilăria, maternitatea, iubirea pentru femeie şi pentru Dumnezeu sunt nişte religii care se contopesc, de fapt, într-o singură religie: cea a Vieţii şi a Morţii. („Nu m-am împăcat prea bine nici cu moartea, nici cu viaţa, spune într-un „gând” poetul – şi una, şi alta sunt crude şi necruţătoare. Dar parcă tot viaţa aş alege-o”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu