miercuri, 21 mai 2008

Unde este demnitatea noastră naţională?

Încă în secolul al XlX-lea, marele prozator Ion Luca Caragiale scria: “Englezul gîndeşte în timp ce stă în fotoliu, francezul gîndeşte în picioare, americanul în timp ce merge şi noi numai cînd e prea tîrziu”.

Această afirmaţie este valabilă pentru poporul nostru atîta timp cît suntem o parte izolată de Uniunea Europeană, deoarece aceasta s-a extins pînă la Prut. E de datoria noastră s-o ajutăm să treacă Prutul.
Europenizarea acestui spaţiu nu poate avea loc, decît revenind la firesc: la denumirea limbii, la numele nostru, la istoria noastră şi la graniţele noastre europene de pînă la 1939, cînd a fost încheiat Pactul diabolic dintre Hitler şi Stalin.
În toate vremile de pî
nă azi basarabenii s-au risipit pe tot globul în căutarea unei bucăţi de pîine.

Strămoşii noştri cînd plecau în lume, obişnuiau să pună în cizme ţărînă din pămîntul ţării lor, spre a-l avea mereu sub tălpi, crezînd că acesta îi va ajuta în toate.
Să sperăm că acest obicei care s-a mai păstrat, cel puţin în inimi, dacă nu în încălţări, să-i ajute pe aceştia să-şi regăsească drumul Acasă, ca împreună să fim cetăţenii şi naţiunea de cîndva, în spaţiul moştenit.
Datorită patrioţilor ce-şi dau bine seama că sîngele apă nu se face, statul nostru pitic şi cu neajunsurile pe care le posedează, rămîne în continuare pe harta puternicilor ţări.

În prezent avem o conducere a statului care îşi reprezintă doar propria prostie şi ignoranţă. V. Voronin şi comuniştii nu înfăţişează poporul Republicii Moldova, ei sunt un partid de ocupaţie, care a guvernat fără întrerupere din 1940 încoace şi care a executat doar interesele Moscovei.
El vorbeşte în numele nostru fără a avea o aprobare de la noi pentru declaraţiile sale.

Încercările de a trata problemele ce ţin de limbă şi identitate, în care preşedintele Republicii Moldova e profan, nu e decît o distragere a atenţiei de la gravele probleme economice şi sociale cu care se manifestă statul nostru.
V.Voronin nu vorbeşte doar în numele nostru, al celor care au nenorocul de a-l fi avut ca preşedinte. El vorbeşte şi în numele predecesorilor noştri; şi-n numele lui Ştefan cel Mare care este valah(român) şi vorbitor de limbă valahă(română); nicăieri distinsul voievod nu menţionează că ar fi “moldovean” şi că ar vorbi “limba moldovenească”.
V. Voronin mai vorbeşte şi-n numele marilor creatori de limbă română: Mihai Eminescu, Aleco Russo, Bogdan-Petriceicu Hasdeu etc, care ştiu ce limbă au vorbit şi care e naţiunea lor.

Nici conducerea, nici comuniştii nu au nimic în comun cu poporul acesta.
Să nu-i permitem lui Voronin să vorbească în numele acestui Neam, în numele pămîntului mestecat cu sîngele stăămoşilor, în numele lui Dumnezeu.
Î
n şirul lung de războaie pe care le-am înfruntat, limba română a fost temelia la care s-a revenit de atîtea ori, ea reuşind să întrăgească poporul, să pătrundă în viaţa lui spirituală.
Ea este semnul caracteristic prin care membrii aceiaşi comunităţi se recunosc în marea diversitate a naţiunilor existente. Limba este asemeni unui trainic lanţ, care ne leagă împreună, altar la care venim să ne închinăm cu inima iubitoare, cu dragoste şi devotament.

Limba română este puntea de unire dintre trecut şi prezent, a poporului. Ea dă posibilitate celor care o vorbesc să colaboreze, să înfrunte greutăţile.
Limba noastră vine din timpurile cele mai îndepărtate; ea este cea mai scumpă moştenire a generaţiilor pierdute în negura timpurilor, dar care au muncit enorm la elaborarea acestui produs sufletesc.

Ion Luca Caragiale menţiona “Limba este cartea de boieri a unui neam călit de focul atîtor încercări de pierzanie! Să onorăm, deci, cu demnitate şi deplină mîndrie cea mai nobilă carte a neamului, pentru care s-a vărsat sînge, pentru care s-a luptat secole, în cuprinsul cărora am visat, am vieţuit şi vieţuim nemuritori!”
Astăzi, cînd realitatea crudă ne bate la uşa destinului, cînd unii ar vrea să ne răpească limba română, cînd timpul ne absoarbe totul în fuga lui infernală, cînd uităm de lucrurile sfinte pe care ni le-au lăsat strămoşii; unicul lucru care ne-ar putea salva ar fi îngenuncherea la altarul limbii materne şi la cel al trezirii conştiinţei naţionale.

Indiferent de ce spune şi face conducerea statului, azi în ţară, noi trebuie să ne comportăm cum simţim şi ştim mai bine, în situaţia cu limba ar trebui să ne facem înţeleşi şi anume să vorbim ruşilor din ţara noastră în limba noastră, pentru a pune capăt unei situaţii anormale.
Faptul că V. Voronin, vrea să ne introducă în învăţămînt “limba moldovenească” în locul “limbii române” este o încălcare a articolelor Constituţiei Republicii Moldova, printre care şi articolul 12, aliniatul 5, deci şi drepturile populaţiei, înjosesc demnitatea naţională, denatureză adevărul ştiinţific şi istoric.
Pentru a ne autoproteja trebuie să cerem să fie respectat adevărul lingvistic şi istoric, să fie respectată nu numai demnitatea naţională şi umană a profesorilor şi elevilor, ci şi a tuturor locuitorilor din Republica Moldova, să cerem să se pună capăt manipulării acestor naţiuni cu scopul de a sustrage atenţia de la dezordinea din ţară, de la dezastrul economic şi de a provoca conflicte interetnice.
Permanenta denat
urare a adevărului ştiinţific în politica lingvistică din Republica Moldova afecteză grav identitatea basarabenilor, creîndu-se serioase complexe de inferioritate, de multe ori ireversibile, care au repercusiuni nefaste asupra existenţei lor sociale şi culturale.

Căci se ştie că pentru oamenii de bună-credinţă adevărul despre denumirea limbii este pe cît se poate de limpede. Limba română este denumirea adevărată a limbii pe care o vorbesc toţi românii inclusiv şi basarabenii.

În limba maternă se află patria, locul naşterii, istoria trăită a tinereţii, întreaga bogăţie de amintiri şi simţăminte, fară de care omul nu poate exista.
Patrioţi adevăraţi sunt cei ce au rădăcini şi conştientizare în memorie şi conştiinţă pentru că sunt români, că limba lor este limba română, iar istoria lor este istoria românilor.

vineri, 29 februarie 2008

Influenţa computerului şi a internetul-ui în personalitatea omului?

Computerul şi internet-ul sunt două metode simple şi rapide de comunicare cu diferiţi oameni în diferite situaţii.
Aceste două unelte permit accesul rapid la materiale tematice şi la persoane cu rolul de îndrumători spirituali în înţelegerea Cuvântului lui Dumnezeu prin diferite metode: chat-uri, blog-uri, e-mail etc. Permiţând accesul la Cuvântul lui Dumnezeu şi la înţelegerea acestuia pentru viaţa personală pentru persoane din „orice neam, orice seminţie, orice limbă şi orice popor”.
Cu ajutorul computerelor si a internet-ului:
  • oamenii pot beneficia de informaţii şi noutăţi proaspete.
  • posibilitate de a lucra int-un anumit interval orar.
  • castig de experienta.

Cu parere de rau, in zilele noastre, in afara de dependenta de substante - dintre care: drogurile legale, cum sunt tutunul si alcoolul, sau consumul de droguri ilegale: heroina, cocaina, amfetamine (inclusiv ecsta­sy, canabis etc.) , se numara dependentele comportamentale. Acestea sunt caracterizate tot prin pierderea controlului voluntar, fiind considerate a avea mecanisme foarte asemanatoare cu dependenta de substante. Mai exista si dependenta de computer sau internet, in care dependentul manifesta un comportament obsesiv fata de jocuri sau pornografie(in cazul baietilor) si isi organizeaza viata in jurul acestei activitati, cu toate consecintele implicite. Acestea pot perturba viata omului, ii dezorganizeaza activitatea curenta, ii altereaza ritmul somnului, odihna si recuperarea, cu toate consecintele negative, el neputand intrerupe acest tip de activitate.

Personalitate unor persoane o putem vedea in funcţie de gradul de utilizare al calculatorului. Am in vedere următoarele trăsături de personalitate: nevrozism, agresivitate, depresie, excitabilitate, sociabilitate. Personalitate poate lua doua intorsaturi in ceea ce priveste computerul si internet-ul: sunt cei ce utilizează in mod excesiv calculatorul si cei ce utilizează calculatorul intr-un mod diminuat.

Dependenţa de Internet/calculator, poate fi numit: sindromul “incă un minut”, după răspunsul pe care persoanele il dau cind li se cere să iasă de pe Internet sau să inchidă calculatorul. Insa, orice comportament de utilizare excesivă a calculatorului ca dependenţă naşte probleme in familie si in societate, la aceastea se adaugă folosirea acestuia ca modalitate de a evada din viaţa cotidiană atunci cind apar probleme sau stări precum depresia, lipsa speranţei, vinovaţia. Se ajunge la deteriorarea relaţiilor cu cei din jur, mai ales cu cei apropiaţi.

Asculta ce spune Cuvintul lui Dumnezeu, ca sa nu ajungi de nimic. "Fugi de poftele tinereţii, şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr'o inimă curată. " (2Timotei 2:22)

Personalitatea ta sa fie ceea ce doreste Domnul, nu te lasa condus de computer/internet inafara scopurilor care iti vor aduce roade frumoase si tie si celor din jurul tau.

joi, 28 februarie 2008

10 avantaje a blogului şi cum poate fi folosit, pentru vestirea Evangheliei.

În ultimii ani blog-urile au devenit un fenomen la nivelul mondial, acestea se îmulţesc ca ciupercile după ploaie, deoarece sunt eficiente din punct de vedere al costurilor. Blogurile sunt unele dintre cele mai recente instrumente de comunicare utilizate de cei ce vor să ajungă la inima oamenilor cu anumite mesaje.
În esenţă blogul este un jurnal online, unde poţi să scrii toate gîndurile, opiniile, ideile şi practic orice, dar cu condiţia de atrage atenţia oamenilor.
Avantajele pe care ni le oferă glog-urile şi cum pot fi folosite ele pentru vestirea Evangheliei sunt:

  • Un conţinut la dorinţa şi posibilităţile fiecăruia. Conţinutul fiind factorul care trebuie sa faca vizitatorii sa petreaca un anumit timp pe blog, sa gaseasca raspunsul pentru care a ajuns la tine pe blog. Astfel, el iti va mai vizita blogul. “Continut prost”. Si chiar mai rau decat continutul original scris prost este continutul care nu e original deloc. Aceasta este sunetul de clopot al unui blog pe moarte. Deasemenea putem să folosim anumite versete din Biblie, deoarece ele sunt cele mai bune sfaturi în orice situaţii.
  • Blogul este gratuit şi liber. În Iosua 49:4 este scris: "Dar dreptul Meu este la Domnul, şi răsplata Mea la Dumnezeul Meu."
  • În ziua de azi blogurile joacă şi un rol important în educaţia copiilor şi în schimbarea caracterului şi a viziunilor, persoanelor mature. "Care altă dată ţi-a fost nefolositor, dar care acum îţi va fi de folos şi ţie şi mie." (Filimon 1:11)

  • Vizitatorii blogului pot posta comentariile lor şi astfel este prezentă posibilitatea dialogării şi a dezbaterilor dintre subiecte.

  • Materialele de pe blog se pot modifica şi actualiza.

  • Rezolvările de probleme, întrebările, ideile şi sugestiile, pot ajunge foarte repede la vizitatorii curioşi de a afla anumite răspunsuri.

  • Este o posibilitate deosebită de a comunica cu vizitatorii zilnic. "Dacă vom îndrăzni să-ţi vorbim, te vei supăra? Dar cine ar putea să tacă?" (Iov 4:2)

  • Vizitatorii intă în posesia unor informaţii benefice despre Dumnezeu, într-o perioadă de timp scurtă.

  • Unii oameni nu doar citesc blocul, dar şi urmează sfaturile tale. Ei î-şi vor soluţiona problemele lor, dacă desigur sfaturile tale vor fi împletite cu ceea ce spune Domnul. Fiecare articol poate fi ca o chemare pentru oameni la anumite acţiuni.

  • Poţi să-ţi construieşti o relaţie de prietenie cu vizitatorii, datorită faptului că adevărata ta personalitate se reflectă în articolele sincere.

Blogul este foarte popular în întreaga lume. Autorii acestora au libertate deplină de a se exprima cum în orice modalităţi.

luni, 25 februarie 2008

Cum să fii prieten cu computerul?

Computerul ne poate schimba viaţa, uneori într-un mod cu totul neaşteptat chiar şi pentru cei ce nu l-au stăpînit niciodară. Toţi cei ce-l folosesc corect pot beneficia de roade pe care le pot aplica în diverse moduri cu diferite rezultate.

Cu părere de rău mulţi tineri din zilele noastre pun prioritate pe computer doar pentrucă cu timpul acesta a devenit o dependenţă sau se bazeză pe el pentru cîştigarea banilor şi a averilor.

Oricare ar fi situaţia ta, este necesar mai întîi de toate să foloseşti computerul astfel încît să fie o binecuvîntare şi o bucurie pentru oameni şi prin el să-l slăveşti pe Dumnezeu în toate zilele vieţii tale, pentru că astfel oamenii vor vedea caracterul Lui în viaţa ta.

După cum în orice domeniu de activitate există anumite criterii după care trebuie să te conduci pentru a avea succese şi rezultate îmbucurătoare. Tot aşa este şi în lucrul cu computerul, există anumite principii după care trebuie să te conduci şi care trebuiesc luate în consideraţie:


  • Dacă ai ales să lucrezi cu computerul, trebuie să fii atent pentru că aceasta te poate împiedica să zideşti şi să menţii o relaţie plăcută cu Dumnezeu.


  • În cazul în care ai ales computerul acesta trebuie să-ţi aducă bucurie ţie şi altora.


  • Lucrarea cu computerul trebuie să fie folositoare oamenilor.


  • Să-ţi ofere suficient cîştig pentru a întreţine familia şi a ajuta pe alţii.


  • Computerul nu merită relaţii de prietenie doar cu motivul de cîştig material şi nu pentru a găsi înţelepciune.


  • Alege computerul fără motive de competiţie sau trufie (aroganţă).


  • Alege computerul pentru a împlini nevoi în lucrarea de răspîndire a Evangheliei.


Aceste metode şi încă multe altele, sunt garanţia pentru zidirea unei relaţii de prietenie dintre tine şi computer.



Cum să foloseşti corect computerul?

Computeul este o unealtă puternică şi larg răspîndită în zelele noastre. Cu parere de rău foarte puţine persoane ştiu şi pot să-l folosească corect şi eficient. În lista de mai jos sunt doar cîteva sfaturi bune din Biblie, pentru folosirea corectă a computerului:

1. Folosirea computerului în limite, fără a face din el un idol şi a alege o cale greşită în menţinerea relaţiei cu Dumnezeu şi familia. Într-o bună zi şi acel computer nu va mai rezista la presiuni şi va înceta din lucru. Cu privire la relaţia ta cu Creatorul este scris că "... nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!” (Isaia 59:2)

2. Computerul trebuie să fie pentru fericirea ta şi a celor apropiaţi ţie, să fie folosit corect şi cu o mare plăcere. De multe ori oamenilor li se pare că lucrul cu computerul le place şi le va plăcea totdeauna, iar mai apoi descoperă că nu le mai place. De aici rezultă faptul că înainte de a decide că doreşti să faci ceva folositor la computer trebuie să ştii exact faptul că “este bine şi frumos ca omul să mănînce şi să bea şi să trăiască bine în mijlocul muncii lui, cu care se trudeşte, supt soare, în toate zilele vieţii lui, pe care i le-a dat Dumnezeu; căci aceasta este partea lui” (Eclesiastul 5:18)

3. Lucarea ta cu computerul trebuie să fie potrivită cu capacităţile şi abilităţile tale, să nu munceşti doar pentru a strica uneltele cu care îţi faci datoria, “dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lîngă împăraţi, nu lîngă oamenii de rînd” (Proverbe 22:29);

4. Computerul îţi va face nume bun, vei aduce bucurie oamenilor şi le vei cîştiga respectul, toate acestea le vei primi în schimbul unei atitudini serioase cu lucrul la computer. Iată ce spune Cuvîntul lui Dumnezeu cu privire la aceasta: “Cînd le merge bine celor neprihăniţi, toată cetatea se bucură şi cănd pier cei răi, toţi strigă de veselie” (Proverbele lui Solomon 11-10)

5. A lucra la computer nu este o strictă obligaţie pentru cei ce se grăbesc nuştiu unde şi aleargă după cîştigul material, ce duce la nimeni şi nimic; lucrul omului harnic în căpătarea înţelepciunii este o valoare mult mai mare decît cîştigul financiar. În privinţa aceasta este versetul: “Planurile omului harnic nu duc decît la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decît la lipsă” (Proverbe 21:5)

6. Să foloseşti computerul pentru lucruri de folos şi vei avea o minte sănătoasă ce va cîştiga bunăvoinţa, nu alerga în cautarea slavei oamenilor. Căci “calea celui rău este urîtă Domnului, dar El iubeşte pe cel ce umblă după neprihănire” (Proverbe 15:9)

7. Fă într-aşa fel ca viaţa, cariera, ocupaţiile tale să fie împletite cu Cuvîntul lui Dumnezeu deoarece “de la El vine sfatul şi izbînda, El este priceperea şi a Lui este puterea” (Proverbe 9:14)

8. Să nu furăm programe sau diferite articole pentru a le folosi în propriile avantaje, ci din potrivă trebuie să tindem la ceva ce nu sa mai scris şi nu s-a mai vazut. O originalitate profundă. "Să nu furaţi, şi să nu minţiţi, nici să nu vă înşelaţi unii pe alţii." (Levitic 19:11)

9. Nu te enerva sau supăra pe computer atunci cînd ceva nu merge aşa cum trebuie. "Şi astfel, fiindcă a aşteptat cu rabdare, a dobîndit făgăduinţa" (Evrei 6:15)

10. Nu te lenevi să faci lucrul la computer şi "nu iubi somnul, căci vei ajunge sărac; deschide ochii, şi te vei sătura de pîine" (Proverbe 20:13)

Paşii aceştia te vor ajuta să zideşti o relaţie frumoasă cu prietenul tău -computerul şi desigur va fi baza unei atitudini frumoase faţă de Dumnezeu.